KIŞ HAZIRLIKLARI...

Bu sene pek bi hamaratım:-) Geçen sene beyaz lahanadan ( top pancarı ya da kabuska, hangi ismi vermek isterseniz:-) turşu yapmıştım, karışık. Aslında yemesinden çok sanırım ben hazırlık safhasını seviyorum, sonuçta birşeyler yapmak çok eğlenceli.
Bu sene de aynı turşudan yapacağım ama pazarda bu minik salatalıkları görünce bunları da değerlendireyim dedim:-)

1,5 kg. minik salatalığı önce güzelce yıkadım.
Kurutulmuş biberlerim...Pazardan almıştım bunları da...

Sonra turşu suyunu hazırladım. 1 kg. kalın tuz, 5-6 ad. kırmızı biber, 2 çay bardağı elma sirkesi ve 8 baş sarımsak. Sarımsakları soymadım, hepsini bir poşete koyup ezdim ve çıkan kabukları attım. Bu şekilde kullandım. Biberleri ortadan ikiye böldüm. Bütün malzemeyi bir kaba koydum ve az da su ilave edip bir saat kadar kaynaşmalarını bekledim...

Bu esnada kaynamış suda salatalıklarımı haşladım...

Haşlanmış salatalıkların soğumasını bekledim. Sonra kabımı aldım ve biraz salatalık biraz turşu harcı olmak üzere yerleştirdim. Malzeme bitince salatalıkların üzerine çıkacak kadar su ekledim ve bir poşet koydum üzerine ve turşumuz hazır:-) Çok şık görünmüyor ama umarım lezzeti iyi olur.
Bir de domates konservesi yapmaya karar vermiştim. itiraf ediyorum bunu ilk kez yaptım. Yani sonucu sabırsızlıkla bekliyorum.
Bunlar pazardan aldığım tarla domatesleri. 5 kg. domates aldım, yarım kg. da yeşil biber.

Önce yıkadım tabi, sonra kabuklarının kolay çıkması için kaynar suda haşladım...
Kabuklarını soydum, bu yöntem gerçekten çok iyiymiş, hiç zorlanmadan soyuldular...
Biberler yıkandı ve minik doğrandı...

Bir tencereye ( bu çok kullanışlı bir tencere ,reçellerimi de bunda yapıyorum, diğer tencerelere de bulaşmamış oluyor ) bütün malzemeyi koydum, tuz, biberiye, kekik, fesleğen ekledim az da su koydum. Çok katmadım çünkü domatesler suluydu baya.
Bu arada bir şey daha itiraf edeyim, ben domates yiyemem, yani yiyemiyorum çiğ domatesi, hatta bulaştığı şeyleri bile yiyemiyorum, sadece böyle pişerse yiyebiliyorum. Mesela biberi de pişmiş yiyemem, ancak çiğ olursa yerim, biraz cinsim sanırım:-)
Domatesler pişene kadar kaynattım. Sonra sıcakken kavanozlara koydum ve kapaklarını kapatıp ters çevirdim.

Ta taaaaaa. Konservelerim:-))))

Toplu geçiş resmi:-))) 5 kg. dan 8 küçük kavanoz çıktı. ( Bu arada garnitür kavanozlarını atmamam baya işe yaradı)

Bu akşam misafirim var, hazır elim değmişken birşeyler hazrılayayım dedim.
Kedidili ile yaptım bu pastayı, biraz doğaçlama oldu:-) Bir paket kedidilini sütle ısladım ve borcama dizdim, üzerine karadut marmelatı gezdirdim, sonra Dr.Oetger İrmik Tatlısını arkasındaki tarife uygun hazırlayıp üzerlerine döktüm, tekrar bir kat daha kedidili dizdim, bunu üzerine de küp küp doğradığım şeftalileri ve damla çikolataları koydum, ve biraz daha karadut marmelatı, üzerine de yine Dr.Oetger'in Dolgu kremasını serdim ve buzdolabına koydum. Bu sırada tuzlu muffinleri hazırladım, onlar pişerken bir kapta Dr.Oerger Vişneli Jöle hazırladım ve pastanın üzerine döktüm, ben şu anda işteyim, jöle donmuştur sanırım. Aslında akşam eve gidince jöleli resmini de çekecektim ama sanırım eşim bir miktar yedi pastadan:-)))

Bunlar da Damat Tadı'nın Tuzlu Muffinleri. Dün almıştım tarifi ve çok lezzetli oldular. Denemenizi tavsiye ederim. Ben tariften farlı olarak sadece beyaz peynir kullandım ve dere otu yerine de maydonoz, hımm... bir de ceviz kullanmadım. Tarif birebir şöyle:
TUZLU MUFFİN
Malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı beyaz peynir
1 çay bardağı lor
1 çay bardağı abaza peyniri
1 çay bardağı kırık ceviz
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 demet dereotu
minicik pul biber
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 su bardağı un
üzeri için susam
Hazırlanışı
Tüm malzeme sırası ile çırpılır.
Muffin kağıtlarına doldurulup üzerlerine susam serpilip 175 c de yaklaşık 20-25 dk pişirilir.



Yaprak sarma da pişirdim ama onun resmini çekemedim. O da yarın İnşallah:-)

Yorumlar

  1. Evet evet. Hamaratlık böyle bir şey oluyor işte! :))

    Eline sağlık.

    O küçük hıyarcıklara (salatalık :D) ben de bayılırım, turşu olarak. Haşlanarak yapıldığını hiç görmemiştim. Daha çabuk mu olgunlaşıyor turşu öyle?

    Pastanın içeriği de ilgimi fazlasıyla çekti. Ben daha kahvaltı etmedim yahuuuu :'((((

    YanıtlaSil
  2. :-))) saol canım.eğer turşu kışlık olacaksa biz haşlayarak yapıyoruz. ama hemen yenecek se çiğden koyuyoruz şeker. aslında ben de kahvaltı etmedim,resimleri yerleştirirken de birazcık yeseydim keşkem dedim:-) sevgiler canım

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Neslihan,
    Kış hazırlıklarını görünce sanki hemen kış gelecekmiş gibi hissettim..))Ne güzeldir kış için yapılan hazırlıklar..))Bizde bunların hiç birinden nedense yapılmaz..((Sadece reçel yapılır ve kilolarca (50-60 kğ) domates yıkanıp öylece dondurucuya konulur..))Biz pratiğini bulduk sanırım..))Ellerine sağlık canım..Yakın olsak kışın turşu isterdim sanırım senden..İyi günlerde tüketirsiniz inşallah ..

    Muffinleri beğenmene çok memnun oldum canım..Misafirlerimizde çok beğenmişlerdi ve ilk bende yediklerini (tuzlu olarak bilmezler)ifade ettiler ayrıca..))Ellerine sağlık ve afiyetler olsun..

    Kocaman sevgilerimi gönderiyorum canım..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Gül,
    evet muffinler harika oldu ,ben de tuzlusunu bilmiyodum sayende görmüş oldum canım.
    Aslında itiraf etmek gerekirse annemin evindeyken ben pek sevmezdim bu kış hazırlıklarını,
    ne bileyim hani gezmek felan varken:-) ama kendi evim ve eşim olunca ne bileyim bi ev kedisi hali çöktü bana:-)
    Bi de rahmetli babaannem yapardı hep bu hazırlıkları,yav ne güzeldi, şimdi aynısını ben yapınca sanki onun geleneğini devam ettiriyormuşum gibi geliyor,duygulanıyorum.benimleymiş gibi oluyor.neyse böyle işte,ben klavyeyi ıslatmayayım.öpüyorum canım beğenmene çok sevindim ve turşu yemeye beklerim...

    YanıtlaSil
  5. Rumuz alemci genç :)))8/12/2008

    Benim ablamın elinden herşey geliyor işte,görün ne kadar marifetli.istediğinde beceremeyeceği şey yok

    ablacım o biber turşularını gelince rakıya meze yapabilirmiyim :P

    sevgilerimi gönderiyorum

    YanıtlaSil
  6. Ayrıntılı ayrıntılı resimlerle ne güzel anlatmışsın. Ben de turşu ve domates yaparım ama henuz hic birini yapmadım. Ben domatese biber katmıyorum. Aslında biberlide tam menemenlik

    YanıtlaSil
  7. Rumuz alemci geç'e...çok tenku kardeşim,öper ablan senin yanaklarından:-) ama bizim evde içmek yasak biliyosun:-) ama turşu yemek serbest:-) öptüm....

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Nilay,ziyaretine çok sevindim:-) Annem böyle yapıyor sanırım ondan bende hiç bibersiz düşünmemiştim:-)ama öyle de güzel olur...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Rumuz Masum Genç8/12/2008

    antalyadan kalk git memlekete yasaklar karşına çıksın
    pes doğrusu
    zonguldağa gideyim orda içerim,turşular oraya gelsin lütfen
    küsüm size :(

    YanıtlaSil
  10. ohh bloglarda kış hazırlıkları başladı,bayılıyorum blogların kış hazırlıklarına..
    sizin turşular da beni ye diyecek cinsten,
    ellerinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Neslihancım
    Turşular harika görünüyor eline sağlık bende senden farklı olarak domatessiz bir hayat düşünemem çiğ, pişmiş, közlenmiş hiç farketmez domates olmayan masaya oturmam diyebilirim o kadar severim
    Ama sende çözüm bulmuşsun bu duruma çok faydalı çünkü mutlaka yenmeli

    YanıtlaSil
  12. Turşu kurma şekliniz biraz farklı geldi ama neden olmasın denemek lazım:)
    Domates ve beiberleri ben de hafif kızartarak konserve yapıyorum. Güzel oluyorlar.
    Domates olmadan yaşayabileceğimi pek zannetmiyorum ben. Tarla domatesleri çıkınca elimde tuzluk günboyu sürekli domates yerim:)
    Kış hazırlıklarına ben de önümüzdeki haftadan itibaren başlayacağım.
    Sizinkiler çok güzel görünüyor. İmrendim.

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık.Yazdan ne yaparsan,kışın rahatını edersin ama di mi?Bizim ev de de inanılmaz kış hazırlıkları var.Kızılcık marmelatları,turşular,tarhana,salça yapımı derken o koşturmada fotoğraflayamıyorum bile:(

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Çok marifetlisin, ben sadece tarhana yapmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Öznur,ziyaretin için çok teşekkür ederim.çok keyifli kış hazırlıkları:-)beğenmene sevindim.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Canım Uğur, çok teşekkür ederim:-)domates özürlüyüm ben yav,fena bişi biliyorum ama denedim ama olmadı:-) pişmiş de güzel gidiyo ama:-) sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Gülden kızartarak konserve yapmayı ilk kez duydum nasıl oluyor.bi de sen haşlamadan mı yapıyorsun turşuyu, sanırım öyle de yapılıyormuş ama denemedim canım.beğenmene sevindim,çok teşekkürler.sevgilerimle:-)

    YanıtlaSil
  18. Armina ben tarhana aldım netten:-)uşak tarhanası,tarhanacı baba diye bi siteden,çok leziz tavsiye edebilirim.ziyaretin için çok teşekkür ederim.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. sevgili evren ilgin için teşekkür ederim.sevgiler

    YanıtlaSil
  20. neslihancigim ne de guzel anlatmissin hersey muthis guzel ve nefis gorunuyor.
    mufinlerde bir baska nefisss olmus
    ahahahh kis yaklasiyor simdiden hazirliklara baslamak lazim.
    canim ben kornison tursusu yapiyorum ama her yaptigimda uzeri beyazlasiyor bunun olmamasi icin ne yapmaliyim bir turlu sorunu cozemedim.
    ellerine emeklerine saglik canim kucak dolusu selam ve sevgilerrr.

    YanıtlaSil
  21. Teşekkür ederim Özgülcüğüm.ben de ilk defa kornişon yaptım o nedenle bilemiyorum canım ama öğrenirsem sana yazarım.beğenmene çok sevindim,çok keyifli beğenilmek:-)sevgiler canım.çok öpüyorum

    YanıtlaSil
  22. bayılırım salatalık turşusuna ellerinize sağlık ve ayrıca afiyet olsun. Sizi izin verirseniz arkadaş listeme eklemek istiyorum sizde eklerseniz çok sevinirim.sevgilerle

    YanıtlaSil
  23. kızm ya yaptıklarına bakıyorumda sen gerçekten çok marifetlisin . neler yapmışsın öyle tüü tüü maşallah. valla ümit çok şanslı

    YanıtlaSil
  24. Yazar cok tesekkurler...

    Selamlar SevalHatice

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİRESUN PASTASI

BEYAZ LAHANA DİBLESİ

ERSAL PASTACILIK DÜNYASI