SAMAKSA
İyi akşamlar canlar... Bu güzel şeye sizin oralarda ne denir bilmiyorum ama bizim buralarda Samaksa denir:-) Kendisi siyah üzümden ve mürdüm eriğinden yapılır. Bu güzel siyah üzümden yapıldı. Annem tam tarifi veremedi çünkü hep göz kararı yapıyor ama yine de ölçüsüz de olsa bir tarif toparlayabildik:-)
Siyah üzüm tanelenir, iyice yıkanır ve derin bir tencereye konur, üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip kaynatılır. Pişince süzgeçten geçirilir. Elde edilen suya çok az mısır unu eklenir, kaynatılır. Kaynarken oluşan tortular alınır, biriktikçe bu işleme devam edilir. Mısır unu ve beyaz un bir kapta karıştırılır. Tenceredeki karışıma eklenir, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Şeker eklenir. Bir taşım pişirilip ocaktan alınır. Ben sade yemeyi seviyorum ama genelde üzerine soğuk süt dökülüp yenilir. Üzüm pekmezi soğuk suyla seyreltilerek de aynı şekilde pişirilebilir. Erikle yapılırken de aynı yöntem izlenir.
rengi çok şeker:)
YanıtlaSiltadı nasıldır bilinemz ama sofraya renk katacağı aşikar :)
Canım benim seneler oldu yemeyeli ellerine sağlık
YanıtlaSilsize afiyetler olsun kocaman öpüyorum...
nasıl faydalı ve besleyici birşey samaksa bizde adına bulamaç denir..anneciğinin ellerine sağlık tatlım...
YanıtlaSilBUNU hiç duymadım
YanıtlaSilama üzümle yapılan başka çeşitleri biliyorum :)
afiyet olsun neslicim anneciğin ellerine sağlık canım
nefis değişik bi tarif...annenin ellerine sağlık...
YanıtlaSilrengi ne kadar hoş öyle...bayıldım...
öpüyorum canım seni..
Rengi çok güzel.eline sağlık
YanıtlaSilçook severim :)
YanıtlaSilRenk harika ! ben hiç yemedim, bilmiyorum ama kesinlikle tatmak lazım !! çok güzel görünüyor
YanıtlaSilellerine sağlık
Neslihancım ben de bu güzel renge vurulanlardanım:). Yediğimizin damağa olduğu kadar göze de hitap etmesi böyle birşey olmalı:).
YanıtlaSilAnneciğinin ve senin ellerinize sağlık canımcım:).
Sevgiler...
aslı
Renk harika hic denemedim ellerine saglik nefis görünüyor.Ayrica canim ziyaretin beni memnun etti sevgiler hersey gönlünce olsun..
YanıtlaSilcok lezzetli gibi :D
YanıtlaSilçok faydalı ve leziz de olduğuna eminim:)ellerinize sağlık Neslihancım
YanıtlaSilSevgiyle.