SAMAKSA

İyi akşamlar canlar... Bu güzel şeye sizin oralarda ne denir bilmiyorum ama bizim buralarda Samaksa denir:-) Kendisi siyah üzümden ve mürdüm eriğinden yapılır. Bu güzel siyah üzümden yapıldı. Annem tam tarifi veremedi çünkü hep göz kararı yapıyor ama yine de ölçüsüz de olsa bir tarif toparlayabildik:-) Siyah üzüm tanelenir, iyice yıkanır ve derin bir tencereye konur, üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip kaynatılır. Pişince süzgeçten geçirilir. Elde edilen suya çok az mısır unu eklenir, kaynatılır. Kaynarken oluşan tortular alınır, biriktikçe bu işleme devam edilir. Mısır unu ve beyaz un bir kapta karıştırılır. Tenceredeki karışıma eklenir, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Şeker eklenir. Bir taşım pişirilip ocaktan alınır. Ben sade yemeyi seviyorum ama genelde üzerine soğuk süt dökülüp yenilir. Üzüm pekmezi soğuk suyla seyreltilerek de aynı şekilde pişirilebilir. Erikle yapılırken de aynı yöntem izlenir.

Yorumlar

  1. rengi çok şeker:)
    tadı nasıldır bilinemz ama sofraya renk katacağı aşikar :)

    YanıtlaSil
  2. Canım benim seneler oldu yemeyeli ellerine sağlık
    size afiyetler olsun kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. nasıl faydalı ve besleyici birşey samaksa bizde adına bulamaç denir..anneciğinin ellerine sağlık tatlım...

    YanıtlaSil
  4. BUNU hiç duymadım
    ama üzümle yapılan başka çeşitleri biliyorum :)
    afiyet olsun neslicim anneciğin ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. nefis değişik bi tarif...annenin ellerine sağlık...

    rengi ne kadar hoş öyle...bayıldım...

    öpüyorum canım seni..

    YanıtlaSil
  6. Rengi çok güzel.eline sağlık

    YanıtlaSil
  7. Renk harika ! ben hiç yemedim, bilmiyorum ama kesinlikle tatmak lazım !! çok güzel görünüyor

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Neslihancım ben de bu güzel renge vurulanlardanım:). Yediğimizin damağa olduğu kadar göze de hitap etmesi böyle birşey olmalı:).
    Anneciğinin ve senin ellerinize sağlık canımcım:).
    Sevgiler...
    aslı

    YanıtlaSil
  9. Renk harika hic denemedim ellerine saglik nefis görünüyor.Ayrica canim ziyaretin beni memnun etti sevgiler hersey gönlünce olsun..

    YanıtlaSil
  10. çok faydalı ve leziz de olduğuna eminim:)ellerinize sağlık Neslihancım

    Sevgiyle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİRESUN PASTASI

BEYAZ LAHANA DİBLESİ

ERSAL PASTACILIK DÜNYASI