YENİ BİR HAFTA...
Günaydın efemmm.... Çok uykum var bu sabah, gece doğru dürüst uyuyamadım, sabah da erkenden kalktım:-( Şimdi gözümü açamıyorum... Sabah işe gelmeden pazara uğradım, köylü teyzeler gelmişti, taze taze herşey, ama Ramazan dolayısıyla fiyatlar biraz yukarı çekilmiş. Karnıbahar ve kabuska ( beyaz pancar ) çıkmış heyooo... Turşu yapma zamanı, çok severim kabuska turşusunu. Kışlık sebzeler yavaş yavaş arz-ı endam ediyorlar.
Hafta sonu güzel geçti, cumartesi akşamı yemekte kardeşimdeydim ( İrem olur kendileri) Ama eşim fotoğraf makinesini unutunca resimleyemedim güzel sofrayı:-( Neyse başka zaman inşallah...
Pazar (dün) akşamı ise erkek kardeşim bendeydi ( Atakan olur kendileri, küçük kardeşim İrfan ise Zonguldak'ta cuma akşamı yolcu ettik onu annemle beraber gittiler:-(
Aşağıdaki mamalar pazar gününden ama önce ben birkaç gün önce yaptığım bu tatlıdan başlamak istiyorum...
Fındık
Şantiyi tarifine uygun çırpıp buzdolabında bekletiyoruz. Çikolata sosunu hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Şantiyi dolaptan çıkarıp halleyleri küçük parçalara ayırıp içine katıyoruz, bol fındık (çekilmiş) katıyoruz. Kaselerin içine birer kaşık çikolatasa sosu koyuyoruz, karışımdan ekliyor en üste de çikolata sosu koyup buzdolabında soğutuyoruz.Afiyet olsun...
HAMUR İÇİN
Hafta sonu güzel geçti, cumartesi akşamı yemekte kardeşimdeydim ( İrem olur kendileri) Ama eşim fotoğraf makinesini unutunca resimleyemedim güzel sofrayı:-( Neyse başka zaman inşallah...
Pazar (dün) akşamı ise erkek kardeşim bendeydi ( Atakan olur kendileri, küçük kardeşim İrfan ise Zonguldak'ta cuma akşamı yolcu ettik onu annemle beraber gittiler:-(
Aşağıdaki mamalar pazar gününden ama önce ben birkaç gün önce yaptığım bu tatlıdan başlamak istiyorum...
KREMŞANTİLİ HALLEY
1 paket krem şanti
(1 bardak soğuk süt)
5 ad. halley
1 paket çikolata sosu
(2.5 bardak süt)Fındık
Şantiyi tarifine uygun çırpıp buzdolabında bekletiyoruz. Çikolata sosunu hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Şantiyi dolaptan çıkarıp halleyleri küçük parçalara ayırıp içine katıyoruz, bol fındık (çekilmiş) katıyoruz. Kaselerin içine birer kaşık çikolatasa sosu koyuyoruz, karışımdan ekliyor en üste de çikolata sosu koyup buzdolabında soğutuyoruz.Afiyet olsun...
Bu mamaların tarifini bu ayki Lezzet dergisinden aldım ama dergiyi işyerinde unuttuğum için kendime göre yaptım ( hatırladığım kadarıyla:-) Mutlaka deneyin derim çok leziz oluyo...
MANTARLI EKMEK
6 ad. tost ekmeği ( 3 kişiydik ama keşke daha fazla yapsaydım:-(
1 pk. mantar ( fazla geldi gerisini pidede kullandım)
Rendelenmiş kaşar
Tuz,karabiber
Mantarları yıkayıp rendeliyoruz (rendenin kalın tarafıyla) limonlu suda bekletiyoruz. Tost ekmeklerini tepsiye yerleştiriyoruz, üzerlerine bir fırça yardımıyla yağ sürüyoruz (ben sıvı yağ kullandım) Peyniri rendeliyoruz. Mantarları az yağda tuz ve karabir ekleyerek soteliyoruz. Sonra ekmeklerin üzerini kaplıyoruz, üzerine de kaşar rendesi ekleyip 200 derecede 15 dk. kızartıyoruz. Afiyet olsun...
Not: Orjinal tarifte yumurta da var ama ben eklemedim...Orjinal tarifte; İki yumurta kaşar ve mantar karıştırılıp, baharatlanıp direk ekmeklere sürülüyor, mantar sotelenmiyor.
Bu arkadaş da Giresun'da SAKARCA adıyla bilinen bir bitki. Soğangillerden sanırım, çünkü kökü o şeklide. Yeşil kısmı toprağın üstünde oluyor kazarak çıkarılıyor ama çok derinde değil. Çok lezzetli bir bitki. Buzluğa koymuştum aklıma geldi omlet yapayım dedim. Normalde haşlayıp yapılıyor ama buzluktan çıkardığım için gerek duymadım. Suyunu süzdüm ve küçük parçalara böldüm. Az yağda soteledim, tuz ve karabiber kattım. Çırpılmış yumurtayı ekledim.
Biliyorum şekil pek iç açıcı diil ama valla tadı güzeldi:-) Ama sanırım bu hamur pideden çok pizzada kullanılsa daha iyi sonuç verir, çünkü kıtır bir hamur.
HAMUR İÇİN
Yarım kilo un
Bir paket instant maya ( yada 25 gr. yaş maya- yaş maya kullanacaksanız ılık sütte eritiyoruz ve süt kadar su kuyoruz içine hamura eklerken)
125 gr. tereyağı (ben daha az kullandım gerisini sıvı yağ koydum)
2 yumurta sarısı
Ilık su
Tuz
Tereyağını eritip soğumaya bıraktım, unu maya ile beraber eledim, iki yumurta sarısını tuzu ve soğumuş yağı ekledim. Malzemeyi karıştırdım ve yaklaşık bir bardağa yakın su koyarak ( göz kararı, kulak memesi olana kadar ) yoğurdum. İki saat beklemesi gerekiyor ama acelem olduğu için fırını 20 derece civarında ısıtıp hamuru fırına koydum ve bir saate yakın kabarmasını bekledim. Hamur hazır olunca küçük daireler şeklinde açtım. İç malzeme olarak kıyma kullandım, kıymayı az yağda kavurdum, bir domates, iki yeşil biber ve kalan mantarları koydum ( mantarı normalde de ekleme kararı aldım çok yakışıyor),tuz ve karabiber ekledim. Aceleden pideye yumurta ve yağ sürmeyi unutmuşum:-( Unuttuklarım sürülür :-) sonra iç malzeme konur ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dk.pişirilir. Afiyet olsun...
Bir miktar margarini ( ne kadar yağ kullanmak istiyorsanız) erittim, çekilmiş bol fındık ve iki su bardağı irmiği yağda kavurdum. Bir başka kapta 4 su bardağı sütte 2 bardak şekeri erittim ve kavrulan irmiğin üzerine döktüm. kısık ateşe alarak pişirdim arada karştırdım.
Dondurmayla servis edince süper oluyor:-)
oooo canım döktürmüşsün yine ,sakarcayı bende cok severim :P
YanıtlaSilellerine sağlık ...
Hacerciğim çok saol canım.öptüm şeker.sevgiler...
YanıtlaSilellerinize sağlık hepsi birbirinden güzel. özellikle halleyli tatlı hemen deneyeceğim. bende bugün jöleli pasta yapayım dedim amma Duru' yu dolabın içinden çıkarmaya çalışırken bir kısmını döktüm.bir de bisküvi bulamayınca kedi dili koydum. neyse eşim iyi ki her şeyi yiyor.
YanıtlaSilsevgiyle kalın...
Neslihan'cım ne olsa yerim yerim..Hele ağzım açılsa resimleri göremessin:)))
YanıtlaSileline sağlık canım mantar favorim..ama irmik helvasıda cabası..ohh iftara şenlik var..
kocaman sevgiler benden..
ayy pardon canım sakarca olan bitkiydi dimi.yumurtalı omleti ne güzel olmuştur..helede sahurda ekmeği bana bana yemek ne keyifli olurdu ayol:)))
YanıtlaSilyoldan geldim açım susuzum yorgunum üçü beş görüyorum:)))
sevgiler saygılar,mamalar,tatlılar...:)))
Neslihancığım gerçekten döktürmüşsün ellerine sağlık. Sakarca bitksini merak ettim, ilk defa duyuyorum.
YanıtlaSilcanımm benim de çok ama çok uykum var:(
YanıtlaSilgözlerim kapanıyor sanki bi de güneş..
şekercim nefis mamalar yapmışsın..ellerine sağlık hepsiinden ben de istiyorum..
sabah pazara uğradım demişsin ya valla ben de orduya gittiğimde çok şaşırmıştım..millet sabahın 5 inde pazar kuruyor.saat 8 bile geç oluyor pazar vakti için:) ama nefis güzel şeyler oluyor..
eee şeker ne zaman davetliyiz bu nefis güzel şeyler için:)
mmmmm hepsi birbirinden lezzetli görünüyor ellerine sağlık canım..Sanada iyi iftarlar teşkr ederim..kocaman sevgiler..
YanıtlaSilMerhaba Neslihancım, ne güzel böyle haftaya tazecik, en yeşilinden, en kırmızısından, en sarısından meyve/sebzelerle dolu bir pazarı dolaşarak başlayabilmek. Benim de en kısa zamanda bir pazar gezisi yapıp ruhumu dinlendirebilmem ve yeni mevsimin sebze/meyvelerine bir hoşgeldiniz ziyareti yapmam gerekiyor.
YanıtlaSilBu arada paylaştığın şarkılar, beni nasıl da alıp götürüyor bilsen. Pink Martini - Que Sera Sera... Lisedeyken Pink Martini'nin şarkılarından oluşturduğum kasedi hatırlattı bana. Nerde acaba? Eve döner dönmez ilk işim onu aramak olacak:) Sevgiler
cnm selam ben ateplıyım,ayrıca pıdelerı görünce bızdede lahmacun olur ,benzıyor ama antep et agırlıklı bır sehır..elerıne saglık.....
YanıtlaSilSevgili Durunun annesi,çok teşekkür ederim canım,sanırım biz çok sanşlı hatunlarız,benim eşim de hiç yemek seçmez:-))) çok iyi bir alışkanlık bence.Durusan yaramazlık yapıyor demek,ama olsun o kadar şirin bişeyin yaramazlığı bile tatlı olur:-)bence kedidili jöeli süper olur.şimdiden ellerine sağlık.sevgilerimle...
YanıtlaSilNeslihan Hepsi çok güzel olmuş...
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Küçük atıştırmalıklara bayılırım.
Mantarlı ekmekleri çok tuttum.
Bu arada Zongul'dak da çok tanıdığım vardır.Yeni postumda bahsettiğim Sinem arkadaşım Zonguldak'lı...
Sevgili Nuray canım benim yorumun süper:-)))öpüyorum.sevgilerimle...
YanıtlaSilArminacığım yanılmıyorsam burda oluyor sadece bu bitki.minik minik beyaz çiçekleri oluyor, küçük bir bitki ama biraraya gelince leziz yemek oluyor.Giresun yemekleri hep böyle zaten,çeşitli otları yiyoruz:-)))sevgilerimle...
YanıtlaSilYosuncuğum hemen gel şeker,valla ne güzel olur.gerçekten Orduya geldiğinde beklerim mutlaka,yada direk bize de gelebilirsin:-)))bizim hatunlar sabah beşte yer kapmaya gelir pazara ve erkenden açılır pazar,en tazesini bulabilirsin bu saatlerde.pazar evime de işime de çok yakın olduğu için şanslıyım:-)))öpüyorum canım.
YanıtlaSilSerapçığım çok teşekkür ediyorum.sevgilerimle...
YanıtlaSilSevgili Zeren, bence de pazar gezisi yapmalısın çok iyi geliyor insana.içim açılıyor pazara gidince:-))
YanıtlaSilben Pink Martini hiç dinlemedim:-( sitemde çalan Doris Day,eski amerikan klasiklerini çok severim Sinatrayı,cazcıları,çok keyifli şarkılar.sevgilerimle....
Safirciğim yemekleriniz çok güzel,ellerine sağlık sen de pek güzel yapıyorsun.evet sizin ora et bizim burası ot ağırlıklı:-)))karıştırmak lazım mutfakları:-)))sevgilerimle...
YanıtlaSilBanucuğum çok teşekkür ederim canım.
YanıtlaSilben Zonguldak Kilimli doğumluyum ama aslen Giresunluyuz.babam ve kardeşlerim de öyle.sadece annem Giresun doğumlu gelin gitmiş Zonguldağa,bi de küçük kardeşim burda doğdu.annmeler iki sene önce tekrar döndüler, Kilimlideler.çok fazla bilmem ama ben,çünkü ilkokul ikide Giresuna döniş yapmıştık.ama yine de hemşerime çok çok selamlar.öpüyorum canım.( amma uzun anlattım dimi:-)))
döktürmüşsün şekerim.hepsi nefis görünüyör.canım çekti valla.eline sağlık ve iyi haftalar diliyorum.sevgiyle...
YanıtlaSilNe zaman yaptin bu kadar şeyi. Süpersin valla. Ellerine sağlık. Bu halleyli pastayı bende yapıyorum ama tarifin lezzet dergisinden olduğunu bilmiyordum. Son derece lezzetli bir pasta hemi de çok kolay.
YanıtlaSilmerhaba canım hepsi birbirinden elzzetli yemeklerinin mantarlı ekmekler kıymalı pideler oh oh ne güssel ellerine sağlık canım
YanıtlaSilEllrin dert görmesin.Bende halleyli tatlıya yemeden bittim,içindeki herşey tam benlik.Sevgiyle kal.
YanıtlaSilhaftaya hızlı başlamışsın neslihancım :) iyi haftalar.
YanıtlaSilEllerine sağlık. Hepsi birbirinden lezzetli görünüyor.
Neslihan bu bahsettiğin bitkiyi hiç görmedim sanırım ama merak ettim.
YanıtlaSilMamaların hepside harika görünüyor ellerine sağlık.
Hoşçakal.
Buralarda öyle çok sayıda ot bulmak o kadar zor ki. Meraka ettim sakarcayı. Hepsi çok lezzetli görünüyor Neslihan'cığım, ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgilerimle.
Hepsi nefis yememe bile gerek yok! valla Neslihan'cım ısrar etme nolur :)) hahahha ay görünce dayanamadım zorla yemeye çalışıyorum kusuruma bakma cnm sende böyle güzel şeyler yapıyorsun hep napiyim :))ellerine sağlık.
YanıtlaSilwhiteistcafe.blogspot.com
Sevgiyle.
Halleyli tarifini daha önce duymuştum. Gerçekten çok lezzetli. Yanlız ben irmik helvasında takıldım. Çok seviyorum burdan da harika gözüküyor. Yanına da dondurma çok yakışmış. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler canım.
Sevgili Smilena çok teşekkürler canım,yaparım ben sanada şeker,misafir ol gel bana:-)))sana da güzel bir hafta diliyorum canım.sevgilerimle...
YanıtlaSilNilaycığım aslında ben yazım hatası yapmışım halley hariç hepsi lezzetten:-)cümleyi bütün kutmuşum:-)sevgilerimle...
YanıtlaSilSevgili Yemekoloji çok teşekkür ederim canım,beğenmen beni çok mutlu etti,sevgilerimle...
YanıtlaSilSerapcığım çok teşekkrü ederim canım.sevgilerimle...
YanıtlaSilSevgili Desstina,çok saol canım,sana da güzel bir hafta diliyorum.sevgilerimle...
YanıtlaSilSevgili Melek sanırım sadece Karadenizde belki de sadece burda oluyordur,açıkçası tam bilmiyorum canım.genelde fındık bahçesinin içinde oluyor,belki Adapazarı civarındada verdır.sevgilerimle...
YanıtlaSilBetülcüğüm çok teşekkürler canım, bizim buralar otculdur:-))) malum hava şartları,yağmur olunca ot da oluyor:-))sevgilerimle canım...
YanıtlaSilSevgili Butterfly şekerim aşkolsun tabiki beklerim zorla olur mu zevkle:-)çok teşekkürler canım.sevgilerimle...
YanıtlaSilSedacığım çok saol canım,ben de bayılırım irmik helvasına, bi de fındıklı da çok iyi oldu hep dolma fıstıklı yapılır ama böyle de dene derim canım.sevgilerimle...
YanıtlaSilSedacığım çok saol canım,ben de bayılırım irmik helvasına, bi de fındıklı da çok iyi oldu hep dolma fıstıklı yapılır ama böyle de dene derim canım.sevgilerimle...
YanıtlaSilNeslihan'cığım ellerine sağlık canım yine harika bir iftar sofrası hazırlamışsın, herşey çok güzel, sakarcayı ben de bu sene ilk defa alıp yaptım seninki gibi çok lezzetli bir omlet oluyor, ilk yememize rağmen çok sevmiştik,iyi iftarlar canım, afiyetler olsun, sevgilerimle...
YanıtlaSilNefis nefis nefis,iyiki iftardan sonra uğradım:))
YanıtlaSilEllerine sağlık..
mmm...nefis görünüyor .ellerine sağlık
YanıtlaSilHepsi de çok güzeller. Mantarlı ekmeği deneyeceğim..sevgiler
YanıtlaSil