SEYYİD VAKKAS TÜRBESİ- GİRESUN

Hz. Muhammed’in “Seyit” soyundan gelmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in Uç Beylerindendir. Osmanlı ordularının Giresun’un Fethi kapılarını açma uğraşlarını verirken şehit olmuştur.

Söylentilere göre:
Kendisine sadık cengâver arkadaşları ile kıyafet değişikliği Yalı park daki Ayasofya Kilisesinin bahçesine gelir. Günlerden Pazardır. Fatih Sultan Mehmet ve Ordusunun yok olması için Papazın beddua ettiğini duyarlar. Vaazdan sonra papazla tartışmaya girerler. Fatih’in akıncıları olduğu öğrenilince sargıya alınırlar ve amansız bir vuruşma başlar. Azınlıkta kaldıkları için savunmayla kazancılar yokuşundan Kapukahve’ye çıkarlar.
Sargının iyice daraldığı sırada arkadan gelen bir kılıç darbesiyle Seyit Vakasın başı kesilir. Seyit Vakkas kesik başını koltuğunun altına alır ve vuruşmaya devam eder. Gücünün bittiği yerde düşer şehit olur. Şehit olduğu bu yerde toprağa verilir. Türbesi 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin tipik bir Kümbet örneğidir.

Giresun Kapukahve Mahallesi’nde bulunan Seyyid Vakkas Türbesi, Fatih Sultan Mehmet zamanında Giresun’un alınmasında yararlılıkları görülen ve burada şehit düşen Uç Beyi Seyyid Vakkas’a aittir. Seyyid Vakkas Fatih Sultan Mehmet döneminde XV.yüzyılda yaşamış olmasına rağmen türbesi XIX.yüzyılda yapılmıştır.

Türbe kesme taştan olup, sekizgen planın üzeri üzeri kubbe ile örtülüdür. Türbenin her cephesinde yuvarlak kemerli birer penceresi bulunmaktadır.

Geniş bir bahçe içerisinde bulunan Seyyit Vakkas Türbesi XX. yüzyılda onarılmış ve bugünkü durumuna getirilmiş ve orijinalliğinden kısmen de olsa uzaklaşmıştır.

Haber Kaynağı : Giresun Postası

Fotoğraflar bana ait...

Yorumlar

  1. Keşke orijinal haliyle korunabilseydi. Sagalassos' ta kazı ve restorasyon çalışmalarını izlediğim bir grup arkeolog, yontu sanatçısı ve mimar artık bunun olası olduğunu yani, yakın ve uzak tarihe ait bulunan değerlerin orijinal haline en yakın formda yeniden onarılabildiğini örneklerle anlatmıştı. Yine bu işlerde bazı yanlış uygulamalar oluyor ki bazı yapıtlar farklılaşıyor gün geçtikçe.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

BEYAZ LAHANA DİBLESİ

GİRESUN PASTASI

ERSAL PASTACILIK DÜNYASI