NAİM TİRALİ

Naim Tirali Yaşamını Yitirdi

Gazeteci-Yazar Naim Tirali, hayatını kaybetti. Tirali, perşembe günü Giresun'un Piraziz ilçesinde toprağa verilecek. TGC üyesi, Basın Şeref Kartı ve 1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi gazeteci ve edebiyatçı eski milletvekili Naim Tirali, İstanbul'da vefat etti. Tirali için yarın Caddebostan Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlenecek. Tirali'nin cenazesi törenin ardından toprağa verilmek üzere Giresun'un Piraziz ilçesine gönderilecek. 1943 yılında Yeşil Giresun Gazetesinde gazeteciliğe başlayan Naim Tirali'nin, yayınlanmış çok sayıda öykü kitabı bulunuyor. Tirali 84 yaşındaydı.
Naim Tirali için yazılmış Türk Dili Dergisi'nde yayınlanmış yazıyı bu linkten okuyabilirsiniz
Naim Tirali
25 Aralık 1925 yılında Giresun'da doğdu. İlkokulu Piraziz ve Giresun'da okudu. Galatasaray Lisesi'ni, ardından İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İlk öyküsünü 1943 yılında Yeşil Giresun Gazetesi'nde yayımladı. 1946 yılında Giresun'da Karadeniz Postası gazetesini çıkardı. Hukuk doktorası için gittiği Paris'te bir yıl kalıp yurda döndü. Yenilik Basımevi ve Yayınevi'ni kurdu. Beş yıl süreyle Yenilik Dergisi'ni çıkardı. 1956 yılında Vatan Gazetesi'ne girdi. 1959 yazı işleri müdürüyken, bir Amerikalı yazarın Adnan Menderes'i eleştiren yazısını yayımlaması nedeniyle 16 ay hapse mahkum oldu. Yüz gün cezaevinde kaldıktan sonra 27 Mayıs 1960 ihtilaliyle birlikte serbest bırakıldı. 1961 yılında Giresun Milletvekili seçildi. 1962 yılında Vatan Gazetesi'ni devralarak 1975 yılına kadar Ankara ve İstanbul'da yayınını sürdürdü. 1977 yılında basın şeref kartı aldı. 1960'lı yıllarda Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası İkinci Başkanlığı; milletvekilliği sırasında ise , Dünya Parlamentolar Birliği Türkiye Grubu Başkanlığı ve CHP Meclis Grubu Onur Kurulu Üyeliği yaptı. Lise öğrenciliği yıllarında yazmaya başladığı öykülerinden bazıları yabancı dillere çevrilmiş, okul kitaplarına alınmıştır. Naim Tirali'nin öykücü olarak Türk edebiyatında önemli bir yeri vardır.

Yapıtları
-Park (Öykü)- Yirmibeş Kuruşa Amerika (Öykü)- Aşka Kitakse (Öykü)- Piraziz Nere Berlin Nere (Öykü)- Aşk Dediğin (Öykü)- Çılgınca Şeyler (Öykü)- İki Şalom Arasında (Gezi Yazıları)- Sakıncalı Yazarlardan Sakıncasız Öyküler (Çeviri Seçki)- Şapkasını Yiyen Bakan (Gazete Yazıları)- Karanlığa Işık Tutmak (Gazete Yazıları )

NOT: Yazı GİRESUN SONHABER GAZETESİ'NDEN alınmıştır.

Yorumlar

  1. Allah rahmet eylesin.
    Sevgilerle.

    YanıtlaSil
  2. Allah rahmet eylesin.
    Canım blogspotlu sitelerde sorun var kimseyi ziyaret edemiyorum. Yorum yazmak için çok uğraşıyorum. Bu genel bir sorun.
    Umarım düzelir.

    YanıtlaSil
  3. MEKANININ CENNET OLUR İNŞALLAH. SEVENLERİNE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM.BU TAZE NANENİNDE DEDİĞİ GİBİ GENEL BİR SORUN MALESEF ÇOĞU ARKADSAŞIMIZİYARET EDEMEDİĞİM GİBİ SİTEMDE DAHİ BİRŞEYLER YAYINLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUM:(

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

BEYAZ LAHANA DİBLESİ

GİRESUN PASTASI

ERSAL PASTACILIK DÜNYASI