PİANO PİANO BACAKSIZ....

Piano Piano Bacaksız; Kemal Demirel'in aynı isimli kitabından uyarlanmış, Tunç Başaran ve Ümit Ünal tarafından senaryolaştırılmış ve Tunç Başaran tarafından filme çekilmiş sinemamızın en güzel örneklerinden biri.

Oyuncu kadrosu çok zengin. Rutkay Aziz, Meral Çetinkaya, Yaman Okay, Serap Aksoy, Suna Selen, Menderes Samancılar ve daha nice, sinemamızın yetenekli ve iyi oyuncuları rol alıyor. Filmin dış sesi ise her zaman hayran olduğum, mükemel sesi ve oyunculuğu ile Müşfik Kenter...

"Piano" İtalyanca bir kelime, sessiz, yavaş anlamında kullanılıyor. Filmin kahramanı
Kemal'e ( Emin Sivas ), Kerim ( Rutkay Aziz ) tarafından takılan isim...
Küçük Kemal, 1940’ların İstanbul’unda eski bir konakta fakir, aç ama sevgiyle yaşayan mutlu insanları anımsayabildiğince anlatır. Konağın bahçesindeki kuyuya düşen ışık, onların yaşamını bir sihir gibi değiştirebilecek midir? İmece, dayanışma, saygı ve sevgi... Artık kaybolmaya yüz tutmuş bu kavramları anımsayanlar, “ sadece sevgiden oluşan bir dünya içinde yaşamak ne büyük mutluluktu. ” diyebilecekler midir?
“ Piano Piano Bacaksız ”, 1991 yılında İstanbul Film Festivali “ En İyi Yönetmen ” ödülüne layık görülmüştü. ( Sinemalar.com )

Olaylar 1940'lı yıllarda eski ahşap bir konakta geçer. Her odasında bir ailenin oturduğu konakta yaşanılanlar, günümüzün acımasız dünyasında kopup giden dostluklar sekiz yaşındaki bir çocuğun gözüyle anlatılır. ( sinematurk.com )

KİTAPTAN;

"... Biraz sonra ben de yukarı çıkıyor, dalıyorum derin çocuk uykuma. Yalınayak sokakları dolaştıktan sonra gelip yine yatağın içine girmek... Annem hiç pis değildi. Tersine tüm yoksulluğumuza karşın çok temiz bir kadındı. Ama temizlik adına bile olsa, bana hiçbir zaman baskı yapmadı. Böylece ben çocukluğumu bağımsız olarak, yaşamın ta içinde sürdürdüm. Bu nedenle de, o yaşam bırakmadı beni bugüne kadar. Artık o koşullarda yaşamıyor olsam da, çocukların sıcak yaz gecelerini, yaz günlerini düşler dururum. Geceleri yaşayan çocukları... Oysa kış, bir yaşam yoksulluğu demektir. Kışın alabildiğince çabuk geçmesini dilerim, özlemini duyduğum yaz günlerini, gecelerini yaşamak için."

Yorumlar

  1. Canım her geldiğimde elim boş dönmüyorum.
    Harikasın sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba.

    Siz benim blogumu takip ediyorsunuz biliyorum ve fakat üzülerek söylemeliyim ki ben sizinkini takip edemiyorum, çünkü:

    Yemek resimlerini gördükçe hayallere dalıyorum, moralim bozuluyor ve o an hiçbirine sahip olamadığım için sinirleniyorum. :) İçeriğini iç geçirmeden inceleyebileceğim bir yazı görünce selam vermek istedim.

    Tunç Başaran'ın "Uçurtmayı Vurmasınlar" filmiyle beraber en iyi iki işinden biri bu. Ancak Uçurtmayı Vurmasınlar benim için biraz daha fazla değer taşıyor.

    Neyse iyi bloglamalar size, iyi günler.

    YanıtlaSil
  3. Canımmmmm kadro süper eminim harika br filmdir
    öptüm kocaman...

    YanıtlaSil
  4. geçen ay eşimle birlikte sanki hiç izlememişiz gibi oturup izledik.Türk sinemasının en güzel filmlerinden biri.Uçurtmayı vurmasınlar havasıyla zaten insana aynı tadı veriyor değil mi?

    YanıtlaSil
  5. filmini seyretmiştim ve benim de aklımda kalan filmlerdendir...teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. sen tam bir kültür mantarisin canim, tesekkürler... paylasimlarinla bizi ya gecmise götürüyorsun yada kültürümüze yeni seyler katiyorsun. sevgiler tatlim

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim canım. Bu filmi izlemedim ama Uçurtmayı vurmasınlar harikaydı eminim bu da öyledir. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Çok kuvvetli bir kadro..
    unutulmaz olmuştur mutlaka..
    bu haliyle görmedim ne yazıkki.
    Ama uçurtmayı vurmasınları hiç unutamadım !!
    sevgiler nesliciğim.

    YanıtlaSil
  9. çok güzel bir filmdi. küçük çocuk ne kadar güzel oynamıştı. yıllar önce izledim ama hala aklımda..

    YanıtlaSil
  10. İzledim canım; arşivimde olan Türk filmlerinden biri. Yaşamı, insan olmayı sorgulatanlardan hem de..

    YanıtlaSil
  11. Bu güzel filmleri bizlerle paylastigin icin tesekürler.
    Sevgiler canim.

    YanıtlaSil
  12. bu film güzeldir bilirim.geçen gün güneşi gördüme gittim mahsun konuşturmuş yani cnm tavsiye ederim onuda seyret
    öptüm

    YanıtlaSil
  13. Bu filmi hatırlıyorum eskilerden ama seyretmemiştim. Sen böyle güzel anlatınca, seyredilecek filmler listeme ekledim bile..
    Öpüyorum canım..
    Sevgiler:).
    aslı

    YanıtlaSil
  14. Bende izlemedim henüz,çok şey kaçırdığımı anladım şimdi.Bu hafta kirlananlar arasına giricek hemen..Çok teşekkürler Neslihancım....

    YanıtlaSil
  15. cANIM NE GÜZEL FİLMDİ..GEÇMİŞE DÖNDÜM ADETA..AMA HAYAL MEYAL HATIRLADIM NEDENSE..TEKRAR İZLEMEYİ ÇOK İSTERDİM..
    TŞKLER CANIM..

    YanıtlaSil
  16. İYİM NESLİHANCIM ,SAĞOL CANIM,ŞU SIRALAR TARİF EKLİYEMİYORUM ,BAYA BİR YOĞUNUM ,BİR DE BAHAR YORGUNLUĞU VE TEMBELLİĞİDE ÇÖKTÜ ÜSTÜME.....ASLINDA YAZACAK O KADAR ŞEYİM VARKİ BİRİKTİ İYİCE.SENİ ÖPÜYORUM TATLIM ,HOŞÇAKAL...

    YanıtlaSil
  17. Bu filmi ben de çok beğenirim. Arkadaşlarım bunun tiyatro versiyonuna hazırlanıyorlar şimdi. Gideceğiz oğluşumla hep beraber.

    YanıtlaSil
  18. Cidden harika b,r kadrooo ve harka bir senaryooo :)

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  19. yine harika bir filmi paylaşmışsın canım. çok teşekkürler, sevgiler.... ayrıca, izlemeyenlere şiddetle tavsiye olunur. ;)

    YanıtlaSil
  20. Slm canım sevgilerimi bıraktım :)

    YanıtlaSil
  21. en az 4 defa seyretmisimdir. bugun yayinlansn gene ilk gunku merakla seyrederim, nasil da icime yer etmistir, neden bilmem seyrderken hep ayaklarım üşür. :P

    YanıtlaSil
  22. http.//belguzaranne.blogspot.com4/05/2009

    merhaba huzur dolu bır pazar dıleğiyle sevgilerımı bıraktım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİRESUN PASTASI

BEYAZ LAHANA DİBLESİ

ERSAL PASTACILIK DÜNYASI